Pszczelarska pasja od ponad 25 lat - odkryj nasze miody pełne natury i tradycji!
Pyłek pszczeli 190g
20,00 zł
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli to inaczej pyłek kwiatowy, który jest zbierany przez pszczoły, a następnie na tylnych obnóżach (odnóżach) przynoszony przez nie do ula. Kolor, smak i aromat pyłku mogą się różnić, w zależności od tego w jakim czasie oraz z jakich roślin został on pozyskany przez pszczoły. I tak paleta koloru pyłku zaczyna się od jasnego żółtego, sięgając aż po ciemny brązowy, niekiedy z odcieniami pomarańczowego, za to smak może być słodki, lekko kwaśny, a nawet mocno gorzki.
Zastosowanie i właściwości pyłku pszczelego:
- Wzmacniające układ odpornościowy
- Odtruwające organizm
- Pomocny w leczeniu choroby alkoholowej
- Przeciwzapalne
- Przeciwmiażdżycowe
- Obniżające poziom cholesterolu
- Regulujące trawienie
- Antydepresyjne
- Antyalergiczne
- Wspomagające leczenie prostaty
- Poprawiające wzrok
- Obniżające poziom cukru we krwi
- Wspomagające leczenie przewlekłych zapaleń wątroby
Spożywanie:
2 łyżki pyłku zalać wieczorem 1/4 szklanki letniej wody (do 40 stopni), rano zamieszać i wypić. Przyjmować przez okres od 1-3 miesięcy, następnie zrobić przerwę 1 miesiąc.
Pyłek należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej słoiku, w chłodnym i zacienionym miejscu, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości.
Pomiędzy partiami produktu, ze względu na jego naturalne pochodzenie mogą występować różnice. Dotyczy to w szczególności stopnia wysuszenia, a tym samym zawartości wody, twardości produktu czy jego koloru.
U osób uczulonych na pyłki kwiatowe, spożycie pyłku może wywołać silną reakcję obronną organizmu.
Nasz miód i produkty pszczele mogą przynosić korzyści zdrowotne, jednak pamiętaj, że nie jesteśmy lekarzami, więc zawsze zalecamy skonsultowanie się z profesjonalistą w dziedzinie zdrowia przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii lub suplementacji.
Waga | 1 kg |
---|---|
Gramatura | 400g |